Hoe veilig is een kinderwagen?

De nieuwste kinderwagens voldoen aan de Europese norm voor kinderwagen EN 1888 en zijn voorzien van een sticker met dit nummer. Zelf kun je bij de aanschaf ook letten op bepaalde veiligheidseisen. Een veilige kinderwagen heeft:

een dubbele beveiliging tegen inklappen

per zitje een driepunts- of vijfpuntstuigje

goede vering

een stevige rem op minimaal 2 wielen

het liefst 4 wielen, dat is stabieler dan 3

let op voldoende ventilatie. Een reiswieg heeft idealiter meerdere ventilatiemogelijkheden: in de matrasbodem, de zijwanden en kap.

heeft je baby last van reflux? Dan is het prettig als de reiswieg iets schuin staat, zodat het hoofdje van je baby net iets hoger ligt.

Comfort voor kind

De meeste combiwagens hebben een reiswieg waarin je kind voldoende (groei)ruimte heeft. Slaapt je baby vaak in de wagen? Dan is het prettig om hem zo lang mogelijk in de reiswieg te vervoeren. Hoe meer ruimte, hoe langer je baby hierin kan liggen.

Net zo belangrijk is het comfort van het zitje van de wandelwagen dat je gebruikt in de volgende fase. In een reiswieg ligt een kind zo’n zes maanden, in de wandelwagen veel langer. De meeste wandelwagens zijn geschikt tot drie of vier jaar. Dat vergeten ouders nog wel eens.

Voor het zitje geldt: het prettig is als je deze van rijrichting kunt veranderen. Het eerste jaar zal je baby graag naar jou willen kijken, maar zodra hij ouder wordt kijkt hij graag naar voren zodat hij niet mist. Van rijrichting veranderen is ook prettig als de zon in zijn ogen schijnt.

Let er ook op of het wandelwagenzitje in ligstand kan. Het liefst in meerdere verstelbare posities, van slaapstand tot actieve zit. Zeker het eerste jaar zal je kind nog vaak willen slapen in de wagen en dan is het prettig als het zitje helemaal plat kan. Wil je een zo ergonomisch mogelijk zitje? Een kort zitvlak en voetensteun zijn dan prettig. Een hogere zit is ook prettig, zodat je kind dicht bij je zit en je hem in de ogen aan kunt kijken tijdens het wandelen.

Autostoel op combiwagen

Heb je al een babyautostoel? Kijk dan of deze op het onderstel van de wagen past. Hiervoor je heb adapters nodig, die los geleverd worden bij de kinderwagen. Veel combiwagen worden trouwens vaak compleet geleverd, inclusief passende autostoel.

Lees ook: Hoe werkt Isofix bij autostoeltjes?

Welke accessoires wil je?

Er zijn veel accessoires te koop bij kinderwagens. Die zijn overigens vaak niet bij de prijs inbegrepen. Daarom moet je je goed afvragen of je de accessoires wel nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld meerijdplankjes, voetenzakken (voor ’s winters als het koud is), parasols, bekerhouders, bijpassende luiertas, handenwarmers, reistas om je kinderwagen in te vervoeren als je met het vliegtuig gaat en regen- en zonnekappen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

NewBorn24
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0