De structurele kosten van een baby

Wanneer je voor een extra persoon gaat zorgen, zal je erachter komen dat dit -logischerwijs- meer kost dan voorheen. Naast je eenmalige kosten voor de kinderkamer en de uitzet zul je merken dat er verscheidene structurele kosten zijn.

Uiteraard zijn er logische kosten, zoals het kopen van een kinderwagen, of de aanschaf van wegwerp-luiers. Maar graag lichten we een aantal minder opvallende kosten uit die veel impact hebben.

Inkomen uit werk

Je zou zeggen dat inkomen uit werk niets te maken heeft met het krijgen van een kind. Daarnaast kun je de vraag stellen of dit als kostenpost kan worden gezien. Wij denken van wel. Inkomen uit werk is namelijk iets dat volgens het CBS significant daalt wanneer een gezin een eerste kind krijgt. Maarliefst 40% van de vrouwen gaat minder werken, en 7% stopt er zelfs helemaal mee. Mannen werken volgens dezelfde cijfers van het CBS zowel voor als na de bevalling 40 uur. Dat betekent dat het complete gezin per saldo minder overhoudt. Dus méér kosten, met minder geld.

Energie, water en boodschappen

Van deze drie zijn boodschappen het meest logische. Immers, er is een extra mond in huis die gevuld moet worden. Echter, de impact van de boodschappen kan jonge ouders weleens verrassen. Waar je voorheen een routine met je boodschappen had, zul je er nu voor gaan zorgen dat het jouw baby aan niets ontbreekt. En daar betaal je voor.

Daarnaast zul je merken dat er vaker én meer mensen thuis zijn, dat de verwarming sneller iets hoger wordt gezet en dat je vaker de (af)was doet. Reken deze kosten mee wanneer je een budget voor het gezin maakt.

Kinderopvang

Voor de kinderopvang kun je kiezen tussen een crèche, gastouders of peuterspeelzaal, en een heel aantal creatieve andere oplossingen. Het advies is om niet alleen naar de kwaliteit te kijken, maar ook naar de prijs en aanbod. Daarnaast is afwisseling voor het kind ook niet slecht.

Boink, de belangenvereniging voor ouders in de kinderdagopvang, heeft de maximum tarieven op een rij gezet:

Maximum uurtarieven 2019 en 2020

 20192020
Dagopvang€ 8,02 € 8,17
Bso   € 6,89€ 7,02
Gastouderopvang€ 6,15€ 6,27

Je kunt tevens in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Op de website van de belastingdienst lees je daar meer over.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

NewBorn24
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0