De financiële baby-checklist

Dit moet je regelen als je een kind krijgt

Naast dat je allerlei spullen wilt kopen voordat je baby er eindelijk is, zijn er ook een aantal financiële zaken die je op tijd wilt regelen. Soms lijkt het alsof je duizend dingen tegelijk moet doen, maar dat valt reuze mee. Hieronder vind je de dingen die je op financieel gebied moet regelen.

Zorgverzekering

Tijdens de zwangerschap moet je jouw zorgverzekering aanpassen. Zorg dat je weet welke vergoeding je zult krijgen voor kraamzorg en voor een ziekenhuisbevalling. Meld je kindje ook op tijd aan bij de zorgverzekering. In ieder geval binnen 4 maanden na de geboorte.

Overige verzekeringen

Bekijk of je andere verzekeringen ook zou willen aanpassen. Zo kun je denken aan de aansprakelijkheidsverzekering, rechtsbijstandsverzekering en inboedelverzekering. Pas als jouw polis gezinsdekking heeft is jouw kindje meeverzekerd.

Kinderopvangtoeslag

Check via toeslagen.nl of jij en je partner recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dit is doorgaans het geval als jij en je partner allebei werken. De kinderopvangtoeslag kan aardig oplopen!

Deze dingen worden automatisch geregeld

Kinderbijslag

Nadat je je kindje hebt aangegeven bij de gemeente, krijg je een brief van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waarmee je kinderbijslag aanvraagt.

Kindgebonden budget

Als de kinderbijslag en je inkomen niet voldoende zijn om je kind te onderhouden, kun je in aanmerking komen voor het kindgebonden budget. Als je er recht op hebt, krijg je vanzelf bericht van de Belastingdienst. Desondanks is het goed om dit zelf in de gaten te houden.

Passende hulp bij jouw situatie

Huurtoeslag

Als je huur in verhouding tot je inkomen hoog is, heb je misschien recht op huurtoeslag. Aanvragen doe je via toeslagen.nl.

Zorgtoeslag

Als je een laag inkomen hebt, kan zorgtoeslag voor jou interessant zijn. Aanvragen doe je via toeslagen.nl.

Regelhulp

Op regelhulp.nl vind je informatie over een groot aantal terreinen als zorg, opvoeden, opgroeien en sociale zekerheid. Je kunt zelf kijken welke hulp voor jouw situatie het beste is.

PGB

Persoongebonden budget (PGB) is een subsidie van de overheid die je kunt aanvragen via je huisarts of Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) als je kind landurige intensieve zorg nodig heeft. Je koopt vervolgens met het budget zelf zorgverleners in en maakt afspraken met de zorgverleners over de te verlenen zorg, de zorgtijden en -locaties.

Hulp voor lage inkomens

Gemeenten bieden hulp aan mensen met een laag inkomen. Zo kun je bijvoorbeeld via je gemeente een bijdrage voor de kinderopvang aanvragen. Of een kindgebonden budget: extra geld voor de zorg van je kind als je weinig geld hebt.
Let op: welke hulp je krijgt verschilt per gemeente. Neem daarom altijd contact op met jouw gemeente om te kijken waarvoor jij in aanmerking komt. Of kijk op de website van de gemeente waar je woont.

Een aantal van de bronnen hierboven komt van de Consumentenbond. Zij verschaffen meer informatie over de verschillende onderwerpen.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

NewBorn24
Enable registration in settings - general
Vergelijk items
  • Totaal (0)
Vergelijken
0